Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 8 de novembre del 2011

LES ELECCIONS TAMBÉ ARRIBEN A L'IES PORRERES

Aquest mes de novembre serà també un mes electoral a l'IES Porreres donat que es renova una part del Consell Escolar. Per aquest mateix motiu hi ha convocades eleccions a representants al Consell Escolar dels tres estaments educatius: professors, pares i alumnes. En concret es renoven quatre representants del professorat, un dels pares i un de l'alumnat. 
El procés electoral ja està en marxa i de fet, fins aquest dijous, dia 10, encara es poden presentar candidatures. Aquest divendres, 11 de novembre, es durà a terme el sorteig dels membres de les meses electorals. Dimarts dia 15 es publicaran les llistes de les candidatures provisionals (es poden presentar reclamacions des d'aquest dia fins el divendres 18). Dimarts 22 s'ha convocat un claustre extraordinari on es presentaran les candidatures definitives del professorat i començarà la campanya electoral. Les primeres eleccions seran les de l'alumnat que tindran lloc el dimarts dia 29. Dia 30 votaran els professors en un claustre extraordinari i dijous dia 1 de desembre els pares. Des de Povimon ens hem plantejat fer un seguiment precís d'aquesta campanya electoral i presentar-vos als candidats i les seves propostes. Convidam idò a tots els candidats a posar-se en contacte amb Povimon per fer-nos arribar el seu "programa electoral".
Aquestes són unes eleccions molt importants, que tothom, tant candidats com electors, s'hauria de prendre molt seriosament, donada la importància d'aquesta institució. I es que el Consell Escolar és un organisme poc conegut, tot i que, per les seves competències és segurament la institució més important de la comunitat educativa. Les seves funcions són nombroses i de trascendental importància. El Consell Escolar aprova els principals documents i normatives del centre, com el projecte educatiu, el projecte lingüístic, el reglament d'organització i funcionament, les normes de convivència o la programació general anual. Estableix el calendari del centre, aprovant els dies festius, així com les festes del centre i les activitats complementàries i extraescolars. També aprova els pressuposts i els comptes del centre. Pot igualment revisar les sancions per expedients disciplinaris a alumnes. Finalment participa amb veu i vot en el procés de selecció d'un nou director/a (almenys sempre que s'hagi presentat un o varis projectes de direcció) i pot demanar per majoria de dos terços la revocació del nomenament o el cessament d'un/a director/a a la Conselleria d'Educació. 
Per a una directiva resulta molt complicat dirigir un centre sense tenir en compte o escoltar l'opinió del Consell Escolar, donat que aquest pot bloquejar moltes de les seves iniciatives. És l'equivalent de la separació de poders a nivell estatal, la directiva representaria una mena de govern o poder executiu i el Consell Escolar una mena de parlament o legislatiu. Així com el parlament controla o fiscalitza l'acció del govern i fins i tot pot promoure una moció de censura per destituir-lo, el Consell Escolar fa la mateixa funció a nivell del centre.
Abans de votar tothom hauria de conèixer les propostes dels candidats, reflexionar profundament i votar en consciència i amb responsabilitat, en funció no només de les propostes, sinó també dels mèrits personals dels candidats. Alumnes, pares i professors han de pensar quin centre volen pels propers anys i en mans de qui deixen tant de poder. El darrer curs el Consell Escolar de l'IES Porreres va haver d'enfrontar-se a decisions difícils i polèmiques, decisions com la de demanar la revisió d'una sanció disciplinària a un alumne, no aprovar una PGA i fer-la rectificar, ratificar o reformar parts del pla lingüístic o la de demanar la revocació del director. Aquestes situacions es podrien repetir (esperem que no) i cal seleccionar a persones que representin allò que cada un desitja que sigui el nostre institut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada