Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 14 de gener del 2013

LLEGENDES DE LES TRES VILES I

Povimon publica a partir d'avui un seguit de llegendes recopilades pels alumnes de segon d'ESO i relacionades amb els seus respectius pobles. Avui començarem amb una llegenda relacionada amb Vilafranca de Bonany:
Llegenda sobre Santa Bàrbara

Santa Bàrbara, amb la torre i el llamp
Albert Barceló Díaz, 2n ESO D
Bàrbara era la filla d’un ric pagà anomenat Diòscor. Aquest volia preservar-la del contacte amb el món i la va tancar en una torre. Bàrbara va fer-se cristiana en secret i va consagrar la seva virginitat a Déu, per la qual cosa va refusar el matrimoni que li va proposar el seu pare.
Mentre el seu pare era de viatge, va fer obrir tres finestres a la torre, com a símbol de la Santíssima Trinitat. En assabentar-se el pare que era cristiana, va voler matar-la, brandant una espasa, però la torre s’obrí i Bàrbara fou miraculosament transportada fins a una muntanya.
Dos pastors que hi tenien els seus ramats la van veure i quan Diòscor, que la perseguia, va demanar si l’havien vista, un pastor va dir que no, l’altre, però va trair-la i a l’instant va quedar petrificat, i el ser bestiar va convertir-se en llagostes.
Santa Bàrbara és la patrona de Vilafranca i, per això, l’escut de Vilafranca té una torre dibuixada, en referència a Santa Bàrbara.
Els cavallets portant els bunyols a plaça
Les festes de Santa Bàrbara són de les més sentides pels vilafranquers i es celebren a principis de desembre. La festa sol començar preparant una gran bunyolada per a tot el poble i després amb la tronada de Santa Bàrbara, una mena de batucada on els tambors simulen el so de trons i llamps (a càrreg de la Vilatukada jove). També és fa una missa major on destada el tradicional ball de l'oferta. Tot seguit es fa el ball de cavallets, recuperat fa uns anys després de dècades d'oblit i per acabar la bunyolada a la plaça major, sempre acompanyada amb vi de mistela.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada