Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 15 de gener del 2014

FESTES DE NADAL. SABIES QUE ... ?

Alumnes 4 PDC a ASL
Fum, fum, fum, és la nadala més famosa
- La  paraula Nadal prové de l’anglès antic “Cristes Maesse”. En Català significa natalici. Dia del naixement de Jesús, malgrat no se sap el dia exacte. A mitjans del segle IV el papa Juli I va establir la data el 25 de Desembre.La Catòlica i la Protestant celebren el Nadal el 25 de desembre (la tradició afirma que des de Liberi I). L’Església Ortodoxa , en canvi, el celebra el 7 de gener , ja que no va acceptar el calendari gregorià que va reformar el calendari julià de l'època romana. 
- La paraula "Advent" prové del llatí vol dir "arribada"; i la frase "adventus Redemptoris" vol dir "arribada del Redemptor". En el cas cristià, "advent" s'associa amb l'arribada del Nadal, que es correspon al naixement de Jesucrist. El primer calendari d’advent que es coneix era del 1851 i es va pintar a mà. 

- Les nadales són tradicionals d’Espanya, Llatinoamèrica i Portugal. La paraula ‘’nadala’’ s’usava per designar els dolents, és a dir , a les persones que habitaven a les viles.

- La tradició de muntar betlems se remunta a l’any 1223 amb Sant Francesc d’Asís. Apareix sempre la Santa família, amb el bou i la vaca (per donar calentor a Jesús), l’àngel (que va ser qui va guiar als Reis d’Orient a la cova).

- La tradició marca un menjar especial, diferent a cada zona: escudella i carn d’olla, brou amb i galets grossos que , pollastre farcit (o qualsevol au) i de postres , la coca de Nadal, coca de torró, els torrons, les neules i altres dolços ( “polvorons i bombons”). A l’estranger la gastronomia nadalenca ens ofereix: panettone ( Itàlia),Christmas pudding (Anglaterra), Julskinka, els Knack, el pepparkaka (galeta de gingebre), el Julgröt (arròs amb llet)  a Suècia...

- L’origen real  de la tradició de menjar raïm la nit de cap d’any és que un any en el qual hi va haver un excedent molt important en la collita de raïm i per no haver-lo de tirar, les autoritats van decidir regalar-lo a la població amb l’argument que si tothom menjava raïm la nit de cap d’any tindrien bonaventura i sort durant l’any següent.

- Els noms de Pare Noel o Santa Claus provenen de Sant Nicolau.

- Les neules són trossos de paper, generalment blanc i rodó, en què es retallen motius nadalencs, decoracions florals, i el que la imaginació pugui generar.

L'elaboració de neules nadalenques és molt popular a Mallorca
- La tradició de tenir un arbre com a centre d’una celebració i guarnir-lo prové de  cultures del nord d’Europa.Els bàrbars del nord feien una celebració de culte als seus Déus i festejaven el solstici d’hivern amb un avet, un arbre de fulla perenne considerat un símbol de la vida eterna i prosperitat per a aquestes cultures, i el decoraven amb fruits i elements de la natura, l’arbre es va decorar amb pomes i amb espelmes. Les pomes eren el símbol del pecat original d’Adam i Eva, i amb espelmes que era l’ essent sinònim de la llum de Jesús a totes les persones.I és per això que actualment, a part de moltes altres ornamentacions, els elements principals de decoració d’un arbre de Nadal són les boles de colors i les tires de llumetes.La forma triangular representa la Santíssima Trinitat.
Alguns posen el  primer de dia de desembre l'arbre de nadal. Altres ho fan el dia de Santa Llúcia (13 de desembre).

El caga tió, una tradició catalana
- El Caga Tió: A Catalunya sempre ha estat tradició. Consisteix en un tronc de llenya per alimentar la llar de foc, i els regals eren l'escalfor i la llum que ens proporcionava. Avui dia, és un tronc que sovint es decora posant-li potes i altres elements que simulen una cara somrient, és corona amb una barretina vermella.Pel dia de la Puríssima, es comença a donar menjar al Tió de Nadal.

- Els reis mags és el nom que la tradició denomina a uns mags (savis):Melcior    (originari d’Europa),Gaspar( Àsia) i Baltasar( Àfrica) que van visitar a Jesús guiats per  l’estrella d’ Orient . Li dugueren : or, encens i mirra.El valor dels tres regals que va rebre Jesús dels Reis Mags és més simbòlic que no material. Els seus significats són: L’or es relaciona amb la riquesa i el poder, i qui en tenia era el rei. Per tant Jesús aquí és reconegut com a Rei de Reis. L’encens, que ve de l’Orient, és símbol de l’adoració a Déu. I la mirra, un bàlsam molt preuat, representa la condició humana, ja que és vermella, com la sang. El seu missatge és clar: Es reconeix en Jesús l’home que ha de patir per salvar la resta de la humanitat. Avui encara els més petits envien “la Carta als reis” demanat a la seva màgia tots els regals desitjats.
Les populars pinyates mexicanes

- A Mèxic els nois juguen a trencar la pinyata que penja del sostre, esta feta de fang, en trencar la pinyata cauen d'ella joguines i caramels.

- Charles Dickens va escriure el  Conte de Nadal que s’ha fet famós per tot el món, ajudant a divulgar l’esperit nadalenc.

- Nosaltres aprofitarem per desitjar- vos a tots: Bon Nadal i  Feliç any nou !

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada