Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 11 d’abril del 2014

DAMIÀ PONS: POETA DE L'ANY A L'IES PORRERES

Damià Pons va ser el Conseller d'Educació i Cultura que va idear la construcció del nostre centre i ara se li ret homenatge en les seves facetes literàries de poeta, assagista i historiador.
Redacció/Comissió TIL
Per tercer any consecutiu, i en el marc de la preparació festa literaria de sant Jordi, la Comissió Lingüística designa a un escriptor com a poeta de l'any amb la intenció de fomentar la lectura, despertar l'interès per la literatura i divulgar la seva obra entre l'alumnat. El relleu de Mossèn Alcover i d'Antoni Vidal Ferrando, és un escriptor profundament relacionat amb el nostre institut, concretament, amb la seva gènesi: Damià Pons, que com a Conseller d'Educació i Cultura n'impulsà la seva construcció.
Damià Pons i Pons va neixer a Campanet el 1950. És poeta, assagista, historiador i ha dut a terme tasques de gestor cultural. Durant la seva joventut va estudiar Filologia Romànica a Barcelona, especialitat en la qual es doctorà el 1997. A partir de la seva llicenciatura, el 1975, va tornar a Mallorca on es dedicà a la investigació, tant literària com històrica, participant en la creació de revistes com Latitud 39º. També va dirigir durant dos anys la revista Lluc (1972-1973), i es convertí en la veu teòrica dels nous moviments plàstics mallorquins des de la seva faceta de crític d'art.
Com a poeta, comença amb un llibre col·lectiu, Temptant l’equilibri (1973), amb el recull Teranyina, i el 1977 publica el Mapa del desig, el títol més important de la seva obra poètica. Ja l'any 2001, després d'un llarg silenci, en el qual desenvolupa la altres tasques, Damià Pons decideix reunir tota la seva obra, la publicada i la inèdita, sota el títol d'Els mapes del desig. S'hi descobreix aleshores tota la dimensió de la seva poesia, que la crítica ha qualificat com "una veu d’expressió potent i sincera, amb aquesta cruesa i sensibilitat que sols els poetes amb ofici poden mostrar."
Una altra faceta seva, la d'assagista i investigador, també mereix la nostra atenció. Pons ha fet crítica literària i ha estudiat l'aparició del fenòmen del mallorquinisme cultural i polític especialment amb el seu llibre Ideologia i cultura a la Mallorca d’entre els dos segles (1886-1905) (1998), i també la figura de Miquel dels Sants Oliver: El diari "La Almudaina" en l'època de Miquel dels Sants Oliver (1998).
Per altra banda, Damià Pons ha publicat articles de temàtica literària i cultural a revistes com Randa, Estudis baleàrics o Lluc, a més d’altres a diverses publicacions catalanes. També, en la seva tasca política, ha estat Conseller de Cultura i Patrimoni al Consell de Mallorca i Conseller d’Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears. Ha estat professor de secundària de llengua i literatura catalana a centres com l'Institut Maria Antònia Salvà de Llucmajor i també professor de Filologia Catalana a la Universitat de les Illes Balears, així com membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i de l'Obra Cultural Balear.
Entre les activitats que s'han desenvolupat en els darrers mesos en relació amb l'obra d'aquest poeta i assagista cal destacar: 
  • La creació de poemes visuals a partir de la seva obra per part del departament de llengua castellana.
  • L'edició de vídeos sobre la seva poesia per part dels alumnes de 3r i 4t de diversificació i el departament d'orientació.
  • La traducció d'alguns dels seus poemes i la gravació del vídeo imatges i versos/images & verses per part dels alumnes i dels departament de llengues estrangeres i del de català, lectures de poemes de l'autor i d'altres poetes que l'influiren també per part dels departaments lingüístics.
  • Representacions teatrals dels seus poemes per part dels alumnes de taller de teatre.
  • L'ampliació de la seva entrada a wikipedia  per part del departament de tecnologia.
  • L'estudi amb els alumnes de 4t dels origens i desenvolupament del mallorquinisme polític per part del departament de geografia i història en relació a la conferència que farà l'autor sobre aquest tema el dia de sant Jordi.
  • L'activitat "Damià Pons sota la visió matemàtica" per part del departament de matemàtiques.
  • L'elaboració del mural mapa dels desitjos inspirat en la seva obra amb el suport del departament de plàstica.
  • Preparació d'una entrevista al poeta per a la revista del centre per part del departament de català.
  • Anàlisi d'alguns dels seus poemes en relació amb el llibre bíblic del Cantar dels cantars, per part del subdepartament de religió.
  • Preparació d'un espectacle de percussió i expressió corporal relacionat amb poemes de l'ator per part del departament d'educació física.
Seguidament la revista Povimon posa al vostre abast per mitjà d'aquests enllaços tres d'aquestes tasques, per una banda dos dels vídeos fets sobre l'obra del nostre poeta per part dels alumnes de 3r i 4t de diversificació, i per l'altra el vídeo imatges i versos/images & verses fet a partir dels poemes visuals del calendari poètic del mes de maig de 2014.





El proper dia 16 en Damià Pons visitarà el nostre centre on durà a terme la conferència Miquel del Sants Oliver i el mallorquinisme cultural per als alumnes de 4t, un recorregut pel centre per presentar-li els diferents treballs fets en relació a la seva obra i un parlament a tot l'alumnat i l'entrega dels premis del concurs literari d'enguany.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada