Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 21 d’abril del 2018

LLIBRES DIGITALS O LLIBRES DE PAPER?

Carme Rosselló, 4ESO-B
Llegir. Llegir sempre és beneficiós per a l'ésser humà: enriqueix el vocabulari, et distreu dels problemes que puguis tenir a la teva vida, t'aporta agilitat mental, t'ajuda a millorar l'ortografia i la creativitat, entre molts més avantatges. Però la qüestió és: què és millor, llegir en format digital o amb llibre de paper com s'ha fet tota la vida?
En aquest debat trobam opinions diverses, i en totes elles hi ha avantatges i desavantatges. Sempre s'han llegit llibres impresos, però actualment les noves tecnologies ens han introduït també els llibres en format digital. Anem a plantejar, doncs, les qualitats negatives i positives de les dues opcions.
Els llibres de paper conserven l'encant: dibuixos, imatges, colors, olors, etc. També pareix que quan es llegeix en paper les coses són més fàcils d'aprendre; un estudi fet per Naomi Baron, experta en lingüística a l' “American University”, demostra que un 92% d'alumnes es concentren millor davant els texts impresos. Un altre avantatge seria que quan vas a una llibreria el títol i la portada que veus ja et poden cridar l'atenció i també tens l'opció de fullejar-lo i llegir l'argument. Els inconvenients serien que són més pesats i incòmodes a l'hora de traslladar-los d'un lloc a un altre, són més cars i també perjudiquen indirectament el medi ambient, ja que per fabricar el paper és necessari tallar molts arbres.
Els llibres digitals, en canvi, no pesen gens, pots dur una gran quantitat de llibres en un sol aparell electrònic. A més, pots graduar la lletra i la llum al teu gust; el preu és molt més econòmic o, fins i tot, gratuït; ja n'hi ha molts que duen vídeos i enllaços integrats per facilitar la comprensió; es poden marcar i subratllar infinitat de coses sense espenyar el llibre i hi ha l'opció d'esborrar-ho tot i deixar el llibre com al principi. Desavantatges? Produeix cansament visual, cal un aprenentatge anterior a la lectura, no poden ser autografiats per l'autor i poden ser fàcilment “piratejats”.
En resum, després d'haver analitzat tots els aspectes positius i negatius de cada tipus de format, per a mi és molt més còmode llegir un llibre digital. Cada vespre, abans d'anar-me'n a dormir, llegeixo una estona amb un Ipad, on hi tenc una gran quantitat de llibres. No fa falta tenir el llum encès, puc posar marques i punts on consideri, i m'agrada molt més que no haver de tenir un llibre gruixut i pesat de cents de pàgines al damunt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada